Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW
î—Š

Voor 20:00 besteld morgen in huis

î—Š

100 dagen retourrecht

î—Š

Verzekerd verzonden tegen schade

î—Š

Groot assortiment met lage prijzen

webshop keurmerk
Home / Porselein: Bone China

Porselein: Bone China

Porselein: Bone China Porselein: Bone China

Er zijn vele verschillende soorten porselein, een heel bekend porseleinsoort is Bone China. Belangrijk om weten is ook wat “Bone China” precies is. Beenderporselein, Bone China of ivoorporselein is een porseleinsoort van de hoogste kwaliteit, gemaakt volgens een speciaal procédé.

Oorspronkelijk is dit een soort porselein uitgevonden door de experimenten van een Britse fabrikant, met name Josiah Wedgwood. Een naam die we uiteraard allemaal kennen! Bij gebrek aan kaolien voegde Wedgwood beendermeel toe aan de klei met het gekende resultaat voor het porselein dat tot op vandaag zijn naam draagt. Ondertussen werd dit procédé nog verfijnd, door heel wat fabrikanten overgenomen en toegepast. Dit soort porselein bevat nu over het algemeen tussen de 0 en de 15 % kwarts, tussen de 15 en de 25 % veldspaat, tussen de 25 en de 35 % kaolien en tussen de 40 en 50 % dierlijk beendermeel of beenderas. De voor porseleinaarde gebruikelijke grondstoffen (kaolien, veldspaat en kwarts) worden dus vermengd met minimum 35% beenderas. Hierdoor ontstaat het sterkste porselein dat er bestaat en krijgt het een specifiek  ivoorkleurig uiterlijk.

Door het toevoegen van beendermeel kunnen de kristallen in het kwarts zich mooi zetten en lijkt de scherf net glas, zonder enige porositeit. Het porselein is stralend wit, kan heel dun gemaakt worden en is hierdoor ook enorm transparant en heel sterk. Soms heeft men het ook over “New Bone China” of “Fine China”. De Squito lijn van Yong is bijvoorbeeld gemaakt van New Bone China. Hier gaat men dan weer meer kwarts gebruiken en minder beendermeel. De glans en de hardheid blijven hierbij behouden, maar het porselein kan hierdoor nog lichter gemaakt worden.

Men blijft maar zoeken naar nieuwe technieken en samenstellingen. Denk maar aan het nieuwe “Ceragon-porselein” uit China waarvan de exacte samenstelling door de fabrikant voorlopig nog angstvallig wordt geheimgehouden. Ceragon is harder en duurzamer dan Bone China. Het heeft dezelfde kwaliteit als New Bone China, tegen een lagere prijs.
New bone china lijkt op Bone china maar deze kleimix bevat slechts 5% beenderas waardoor deze  goedkoper is. Een voorbeeld van een bekende lijn gemaakt van New Bone China is zoals al eerder genoemd de Squito lijn van het merk Yong. New bone china wordt in één keer gebakken op een temperatuur van 1250-1300° Celsius.  Het toegevoegde beenderas geeft het materiaal een lichte crèmekleur en maakt het licht doorlatend. Het geeft bovendien ook sterkte  aan het eindproduct waardoor het in dunne vorm kan geproduceerd worden. New Bone China is zeer populair geworden de laatste jaren dankzij haar sterkte, doorzichtigheid en de gunstige prijs.

This entry was posted in Materialen and tagged porseleinbone chinafine china on March 13, 2016 by Petra Kuik.

    03-05-2018 11:11     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 Dik Eisink -  10-11-2023

Hoe kan ik de verwerking van bone China porselein verbeteren? Aan elkaar zetten van onderdelen enz. Ik wil een viool van porselein maken. dik.eisink@gmail.com

 greta -  20-02-2023

kan Bone China in de oven?

 berd -  20-01-2022

behalve bas

 Geertruida Hendriks-Bergsma -  14-07-2018

Heerlijk zo'n uitgebreide uitleg. Nu weet ik precies wat er bedoeld is met - Bone China.

© 2024 Borden&Zo - Horeca servies All rights reserved

Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW