Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW

Vanaf 150 euro gratis verzonden *

Bepaal zelf de levertijd van PostNL

Voor 20:00 besteld morgen in huis

Verzekerd verzonden

webshop keurmerk
Home / Blog

Blog

Handgemaakt porselein met metaal look

  23-04-2019     Reacties (0)

Handgemaakt porselein met metaal look Porselein dat met de hand gemaakt is, is zeer speciaal en dient ook op een speciale manier onderhouden te worden. Het belangrijkste doel van deze handgemaakte items is de ambachtelijke uitstraling, hiervoor zijn speciale materialen en coatings gebruikt. Citroen of andere citrus geurende wasmiddelen worden niet aanbevolen, dit heeft als reden dat ze de metalen elementen in bepaalde serviezen kunnen beschadigen. Dit kan ook gebeuren door het op elkaar stapelen en schuiven van het servies. Mochten er vlekken optreden door de vaatwasser, raden we aan om over te gaan op handwas. Harde of zure voedingsmiddelen kunnen verkleuring geven, ook wel ‘het regenboog effect’ genoemd. Laat dus ook nooit zout, citroen, voedselresten te lang liggen op deze serviezen. Dit geldt onder andere bijvoorbeeld voor...

Lees meer

Marmeren plaat

  19-03-2019     Reacties (0)

Marmeren plaat Wat kun je nou precies met een marmeren plaat ? Is allereerst leuk ter decoratie, je kunt er vanalles op zetten zoals theelichthouders of andere home&deco items. Ook zijn ze erg handig in vitrine’s, bijvoorbeeld om taartjes, macarons, vlees of andere producten op ten toon te stellen. Het voordeel van de marmeren plaat is dat zodra deze in de vriezer of koeling wordt gelegd de plaat ook zeer koel blijft, en hierdoor ook de producten extra koel houdt. Daarnaast wordt een marmeren plateau veel gebruikt in de keuken. Je ziet een dergelijke plaat vaak verschijnen bij vloggers en bloggers, het staat namelijk erg mooi in de keuken en is ook functioneel. Ideaal bijvoorbeeld voor het uitrollen van deeg, marsepein of fondant. De plaat voert de warmte snel af waardoor je deeg langer koel blijft. Marmer is zwaar en ook...

Lees meer

Arcos messen, de beste ter wereld?

  03-05-2018     Reacties (0)

Arcos messen, de beste ter wereld? Arcos messen worden sinds 1745 in Spanje gefabriceerd door de Arcos familie. Het bedrijf is ook heden ten dage nog in familiehanden. Een bijzonder merk dus!       Opzet van een Mes Een mes bestaat uit maar liefst 14 onderdelen. De meesten kunnen met gemak twee of drie onderdelen noemen. Heft, lemmet en snijvlak. Maar wist je dat een mes bijvoorbeeld ook een pommel (achterkant van het mes) en een stootblad heeft?   Hoe wordt een mes gemaakt? Een Arcos mes maken gebeurt in acht stappen.   Stansen of Smeden. Stansen produceert een plat stuk staal. Smeden maakt een dik stuk staal. Hierin is geen verschil van kwaliteit. Het is puur ontwerp. Wanneer een mes gestanst wordt, gebeurd dit in een stansmachine wat een plat mesontwerp produceert. Arcos smeedt de Kyoto en Saeza lijn...

Lees meer

Glas

  03-05-2018     Reacties (0)

Glas Glas Allereerst een klein stukje uitleg over glas. Wat is glas precies? Glas is een bijzondere, amorfe, stof met eigenschappen alsof het een kristalstructuur heeft. Misschien wel zonder het te beseffen genieten zonaanbidders op het strand in de zomer van de belangrijkste grondstof van glas, namelijk zand, waaruit siliciumoxide (SiO2 of silicaat) wordt gewonnen. Hoewel zand niet doorzichtig is, is glas dat wel. Ook breekt glas lichtstralen. Deze eigenschappen zijn ontstaan door het productieproces en toevoegingen, waaronder loodoxide. Er bestaan allerlei soorten glas met uiteenlopende eigenschappen. Daarover later meer. Glas komt ook in de natuur voor, bijvoorbeeld in de vorm van kwarts, bergkristal of lavaglas (obsidiaan). Commercieel glas Uiteraard bestaan er ook veel soorten commercieel glas. Bij de productie van...

Lees meer

Mooi servies is het halve werk

  03-05-2018     Reacties (0)

Mooi servies is het halve werk Tegenwoordig zie je steeds meer horeca ondernemers die aandacht besteden aan de uitstraling van hun gerecht en de manier waar op ze hun gerecht op presenteren. Soms lijkt het wel een sport te worden om zo origineel mogelijk uit de hoek te komen. Maaltijden worden gepresenteerd in gietijzeren pannetjes, in een Marokkaanse tajine of soms op een houten of leistenen bord. Patat wordt al lang niet meer in een kommetje of op je bord geserveerd maar vind je vaak terug op bijvoorbeeld een mini frituurmandje! Gasten kunnen dit waarderen en het is natuurlijk de bedoeling dat men hierover gaat praten: “mond op mond reclame werkt nog altijd het beste”. Om u een leuk idee en inspiratie te geven van origineel servies en presentatie mogelijkheden in de horeca wil ik je verwijzen naar deze  pagina . Daarnaast is het...

Lees meer

Melamine servies

  03-05-2018     Reacties (0)

Melamine servies Als grootverbruiker in de horeca bent u altijd op zoek naar duurzame en praktische oplossingen binnen uw bedrijf om zo niet alleen geld te besparen, maar ook op lange termijn een mooi servies neer te kunnen zetten voor uw klanten en gasten. Melamine is niet alleen duurzaam, het gaat lang mee en gaat qua uiterlijk helemaal met de tijd mee door in te springen op de wensen van de consument. Van klassiek tot modern en van hip tot eenvoudig. Met melamine servies heeft u een prima alternatief voor steengoed in huis! Melamine  is is sterk, licht, hard en bestand tegen zuren en basen, redenen waarom het gebruikt wordt om er borden en bestek van te maken. Verder houdt melamine hitte goed vast, zodat het geserveerde eten langer warm blijft. En omdat het lichtgewicht is, is het prettig in gebruik. Zware borden dragen is niet meer...

Lees meer

Onderhoud van uw serviesgoed, bestek, glaswerk en hout

  03-05-2018     Reacties (0)

Onderhoud van uw serviesgoed, bestek, glaswerk en hout Porselein servies Het meeste porselein is geschikt voor gebruik in de industriële vaatwasser, magnetron en oven. Met name de merken Villeroy&Boch, St. James, Q Authentic, Porcelite, Q Fine China, Maastricht Porselein, Bonna en bepaalde lijnen van Palmer. Een kleine toelichting  per apparaat: - De oven:  Let op, bij gebruik in de oven om bijvoorbeeld het gerecht of bord even op te warmen maximaal op 160 graden. Porselein is op hoge temperaturen gebakken, dus kan wel wat hebben, maar is niet geschikt om een gerecht in de bereiden in de oven. - De vaatwasmachine: Zorg dat de richtlijnen van de vaatwasmachine fabrikant worden gevolgd, let met name op de spoeltemperaturen en zorg dat er geen overmatig vaatwasmiddel wordt gebruikt. Dit kan het glazuur van het servies...

Lees meer

Kwaliteit porselein

  03-05-2018     Reacties (0)

Kwaliteit porselein In deze blog een korte uiteenzetting en uitleg over enkele servieslijnen van Borden&Zo – Horeca servies.  Zoals in eerdere blogs al is beschreven, is porselein onder andere gemaakt uit klei (clay), runderbot as (bone ash) en veldspaat (feldspar).  De kwaliteit van het porselein hangt sterk af van de hoeveelheid runderbot as in het product. Hoe meer runderbot in het porselein is verwerkt, hoe sterker het product en hoe dunner het kan worden geproduceerd.  Zodra er veel runderbot as in het porselein zit betekent dit dat het porselein zeer sterk is, maar ook zeer dun en licht van gewicht. Ook de prijs zal omhoog gaan, aangezien runderbot prijzig is. Hieronder enkele servieslijnen, in volgorde van meest hoogwaardige kwaliteit tot het hotelporselein van dikkere kwaliteit: 1.  St. James : het neusje...

Lees meer

De 10 grootste ergernissen als je uit eten gaat

  03-05-2018     Reacties (0)

De 10 grootste ergernissen als je uit eten gaat Een avondje uit eten is natuurlijk heerlijk! Lekker ontspannen en alles wordt voor je gedaan. In ieder geval, zo lang de sfeer en het eten goed zijn. Er zijn nogal wat puntjes van ergernis tijdens het uit eten gaan…. Deze staan hieronder beschreven. De nummer 1 ergernis is  lang wachten. Even moeten wachten op je eten is natuurlijk begrijpelijk, maar indien de honger begint toe te slaan en je te lang moet wachten kan dit je avond behoorlijk verpesten. Zorg dat er voldoende personeel is!   Kapot servies . Afgeschilferd servies met chips, zowel voor de horeca ondernemer als de klant een ergernis. Maar hier op serveer je toch geen gerechten? Niet alleen lelijk, maar ook zeer onhygiënisch. Weggooien dus. Bot bestek . Een bot mes is echt verschrikkelijk wanneer je je steak wilt...

Lees meer

Omzetgroei horeca

  03-05-2018     Reacties (0)

Omzetgroei horeca De horeca heeft een moeilijke tijd achter de rug, met name enkele jaren geleden nadat de crisis begon.  Maar de omzet van de horeca groeit de laatste 3 jaren weer! In 2014 en 2015 is de omzet van de horeca flink gegroeid, namelijk met ca. 4%. De grootste toename van de omzet vond plaats bij restaurants en hotels, de eerste drie kwartalen van 2015 groeide hun omzet soms wel met 6%. De verwachte omzetgroei  van de horeca in 2016 is ongeveer 2%.  De voornaamste redenen hiervoor zijn dat de Nederlandse consumenten meer buiten de deur gaan besteden (economisch herstel) en de toestroom van toeristen naar Nederland groeit.  Dit zal ook leiden tot minder faillissementen in de horeca. Hier heeft de ING onderzoek naar gedaan en een  rapport  over geschreven. Ook de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) denkt...

Lees meer

Hufterproof servies

  03-05-2018     Reacties (1)

Hufterproof servies Er wordt in de horeca wereld veel gesproken over hufterproof servies, elke horeca ondernemer wil het liefst sterk horeca servies. Wat is nu precies hufterproof? Officieel betekent dit ‘bestand tegen vandalisme’, dat geeft al enigszins aan hoe we hufterproof bedoelen in de horeca wereld.  Servies dient goed bestand te zijn tegen drukke tijden in de horeca. Hufterproof wordt ook wel horecaproof servies genoemd. Het horeca personeel is uiteraard niet altijd even voorzichtig met de borden, met name omdat hiervoor geen tijd is en er snel gehandeld dient te worden. Dit kan ten koste gaan van het servies. Het is dus van belang om goed en sterk servies te hebben. Één van de grootste ergernissen van een horeca ondernemer of chef kok is natuurlijk dat het servies gaat chippen.  Chippen is het...

Lees meer

Gekleurd horeca porselein

  03-05-2018     Reacties (0)

Gekleurd horeca porselein Gekleurd horeca porselein komt niet vaak voor, dit heeft een reden, namelijk omdat porselein niet poreus is. Het wordt gebakken vanaf 1000° Celsius in een oven met weinig zuurstof. Bij het maken van wit horeca porselein is het een hele kunst om te voorkomen dat het besmet raakt door bijvoorbeeld ijzer. Als je porselein wilt kleuren, moet dit compleet gescheiden gebeuren om die besmettingen te voorkomen. Normaal gesproken zullen de gevraagde aantallen in gekleurd porselein nooit de enorme investering voor het apart produceren rechtvaardigen. Daarnaast spelen temperatuur en het gebrek aan zuurstof een rol. Door het gebrek aan zuurstof worden de kleuren ‘opgegeten’. Daarom zie je vaak alleen maar kleuren als vanille, crème en ivoor. Die kleuren zijn alleen het resultaat van het gekleurde glazuur...

Lees meer

Decoratie en vaatwasbestendigheid horeca porselein

  03-05-2018     Reacties (0)

Een belangrijk thema waarover heel wat discussie bestaat en dat hier toch zeker niet mag ontbreken is de vaatwasserbestendigheid van horeca porselein. In principe is porselein steeds vaatwasbestendig. Het glazuur zorgt voor een uitstekende beschermlaag. Dit wat wit porselein betreft! Wat gedecoreerd porselein betreft moet men wel opletten. Gedecoreerd porselein: de decoratie op het porselein is niet altijd vaatwasbestendig. Er bestaan namelijk verschillende methodes om een decor op porselein aan te brengen. Afwerking porselein Een eerste mogelijkheid bestaat erin dat men na het voorbakken of de biscuitbrand, direct op het biscuit het decor aanbrengt. Pas daarna worden de voorwerpen geglazuurd en gebakken. Deze techniek noemt men “ onderglazuur ”. Het decor zit werkelijk onder het glazuur, zit uitstekend beschermd...

Lees meer

Baktemperaturen en proces porselein

  03-05-2018     Reacties (0)

Verschillende soorten keramiek (aardewerk, porselein en faience) worden op verschillende temperaturen gebakken. De temperaturen waarop de producten gebakken worden verschillen van fabrikant tot fabrikant en van product tot product. Wat het voorbakken betreft gebeurt dit voor aardewerk en faience op een temperatuur van circa 800-850° Celsius. Bij porselein gebeurt de biscuitbrand op ongeveer 1000° Celsius of zelfs nog hoger. Bij Bone China ligt de temperatuur bij het voorbakken zelfs op circa 1200° Celsius. Hierbij worden de producten op vuurvaste wagentjes gestapeld, die vervolgens gedurende ongeveer 16 uur in een tunneloven verdwijnen. Na de eerste bakbeurt, ook wel het voorbakken of de biscuitbrand genoemd, krijgt men een ongeglazuurd object als resultaat. Wat de afwerking van dit object betreft kan men nu...

Lees meer

Porselein: Bone China

  03-05-2018     Reacties (1)

Porselein: Bone China Er zijn vele verschillende soorten porselein, een heel bekend porseleinsoort is Bone China. Belangrijk om weten is ook wat “Bone China” precies is. Beenderporselein, Bone China of ivoorporselein is een porseleinsoort van de hoogste kwaliteit, gemaakt volgens een speciaal procédé. Oorspronkelijk is dit een soort porselein uitgevonden door de experimenten van een Britse fabrikant, met name Josiah Wedgwood. Een naam die we uiteraard allemaal kennen! Bij gebrek aan kaolien voegde Wedgwood beendermeel toe aan de klei met het gekende resultaat voor het porselein dat tot op vandaag zijn naam draagt. Ondertussen werd dit procédé nog verfijnd, door heel wat fabrikanten overgenomen en toegepast. Dit soort porselein bevat nu over het algemeen tussen de 0 en de 15 % kwarts, tussen de 15 en de 25 %...

Lees meer

Chipgarantie Villeroy & Boch servies

  03-05-2018     Reacties (0)

Chipgarantie Villeroy & Boch servies De porselein producten uit het Villeroy & Boch-assortiment voor Hospitality-professionals (“Hotel & Restaurant”) zijn vervaardigd uit hoogwaardige grondstoffen in een unieke samenstelling. Daarom is het porselein beter bestand tegen externe mechanische belastingen dan de meeste andere porseleinsoorten. Als wereldwijd opererende Duitse fabrikant is Villeroy en Boch AG dan ook in staat om een garantie te geven op het afschilferen (chippen) van de randen voor porseleinseries uit het assortiment “Hotel & Restaurant”. Hieronder valt tevens de  Perimeter lijn  welke geleverd wordt door Borden&Zo – Horeca servies als erkend distributeur. Overeenkomstig de onderstaande voorwaarden geeft Villeroy en Boch AG met zetel in D-66693 Mettlach, Saaruferstrasse op bepaalde artikelen...

Lees meer

Het productieproces van porselein en aardewerk

  03-05-2018     Reacties (0)

Het productieproces van porselein en aardewerk Porselein is een bijzondere vorm van keramiek. Bij de samenstelling van porselein wordt voornamelijk kaolien, een weerbarstige witte kleisoort gebruikt. De baktemperatuur is niet zo hoog in vergelijking met steengoed : 1250-1300° Celsius. Hierdoor is het eindproduct hard (niet poreus) en klinkt het heel helder. Verglaasd porselein wordt nog hoger gebakken: op 1400°C. Dit is zeer duurzaam porselein en zeer schokbestendig en wordt daarom vaak gebruikt bij hotels en restaurants. De grondstoffen worden vermengd. Wanneer dit gebeurd is, kan men de gewenste vormen draaien, persen of gieten. Als de vormen vervolgens voldoende gedroogd zijn kan het bakken beginnen. Op hoge temperatuur gaat het kaolien verhitten, sinteren zonder daarbij te smelten. De poriën in de klei gaan zich openen en het gesmolten veldspaat vult de...

Lees meer

Waar wordt porselein en aardewerk van gemaakt?

  03-05-2018     Reacties (0)

Waar wordt porselein en aardewerk van gemaakt? De drie basisingrediënten voor het maken van keramische producten zijn kaolien, kwarts en veldspaat. Porselein, aardewerk en gleiswerk komen allemaal op een gelijkaardige manier tot stand, zij het in een andere verhouding van samenstelling, met een verschillende densiteit of porositeit en vooral op andere baktemperaturen. De basis ingrediënten Kaolien , soms ook porseleinaarde genoemd, is een vette, witte kleisoort die in feite een verweringsproduct is van graniet. De klei is niet alleen helder wit, maar verdraagt ook hoge temperaturen, die nodig zijn om de dichte vaste structuur te bereiken. Logisch dat de porseleinfabricage uit China stamt, want kaolien is daar in overvloed aanwezig. Eeuwenlang wisten de Chinezen deze basisgrondstof, kaolien, geheim te houden. Marco Polo bracht in de 13 de -14 de  eeuw...

Lees meer

Terminologie porselein, aardewerk en keramiek

  03-05-2018     Reacties (0)

Terminologie porselein, aardewerk en keramiek Materialen servies: porselein, aardewerk en keramiek. Een korte uitleg over de terminologie. Porselein of keramiek? Is keramiek het zelfde als aardewerk? Er ontstaat nog al eens verwarring omtrent deze verschillende materialen servies. Hieronder een uitleg over de karaktereigenschappen van zowel porselein, aardewerk als keramiek. Een veel voorkomende fout is dat men denkt dat keramiek een synoniem is voor aardewerk. Dit is niet correct. Als men “de dikke Van Dale” raadpleegt dan vindt men bij keramiek de volgende uitleg: de techniek en de kunst van de vervaardiging van aardewerk, porselein, enz… . Dus met andere woorden: zowel porselein, aardewerk, gleiswerk of faïence zijn allemaal keramische producten. Ze behoren allemaal tot dezelfde familie. Hun samenstelling, densiteit, glazuur en...

Lees meer

Kwarx glas

  03-05-2018     Reacties (0)

Kwarx glas Onder andere Chef&Sommelier en Arcoroc hebben een speciale lijn met kwarx glas, wellicht nog niet bij iedereen bekend wat dit precies is. Vandaar een puntsgewijze korte toelichting: Kwarx glas is het sterkste glas op dit moment, het breukpercentage van dit glas ligt erg laag. Uit onderzoek blijkt dat het breukpercentage ongeveer 35% minder is. Het glas heeft een zeer hoge transparantie, hoger nog dan kristal. Dit glas gaat minimaal 2000 industriële vaatwasbeurten mee en behoudt gewoon zijn normale helderheid De glasdikte van dit Kwarx glas is slechts 1mm, dus geen dikke zware glazen. De kwarx glazen zijn 30% slagvaster dan normaal glas Elegante en unieke vormen en maten glazen, waaronder de voet van het glas. De voet van de Kwarx glazen is vlak. Hierdoor blijft er na het wassen geen water in staan dat...

Lees meer

© 2019 Borden&Zo - Horeca servies All rights reserved

Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW