Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW

Voor 20:00 besteld morgen in huis

100 dagen retourrecht

Verzekerd verzonden

I.V.M drukte kan het wat langer duren

webshop keurmerk
Home / Onderhoud van uw serviesgoed, bestek, glaswerk en hout

Onderhoud van uw serviesgoed, bestek, glaswerk en hout

Onderhoud van uw serviesgoed, bestek, glaswerk en hout
 • Onderhoud van uw serviesgoed, bestek, glaswerk en hout

  Porselein servies

  Het meeste porselein is geschikt voor gebruik in de industriële vaatwasser, magnetron en oven. Met name de merken Villeroy&Boch, St. James, Q Authentic, Porcelite, Q Fine China, Maastricht Porselein, Bonna en bepaalde lijnen van Palmer. Een kleine toelichting  per apparaat:

   • - De oven:  Let op, bij gebruik in de oven om bijvoorbeeld het gerecht of bord even op te warmen maximaal op 160 graden. Porselein is op hoge temperaturen gebakken, dus kan wel wat hebben, maar is niet geschikt om een gerecht in de bereiden in de oven.
   • - De vaatwasmachine: Zorg dat de richtlijnen van de vaatwasmachine fabrikant worden gevolgd, let met name op de spoeltemperaturen en zorg dat er geen overmatig vaatwasmiddel wordt gebruikt. Dit kan het glazuur van het servies aantasten. Er ontstaan vaak beschadigingen bij het in- en uitruimen van de vaatwasser, het beste is om speciale borden vaatwaskorven te gebruiken zodat de borden niet in aanraking komen met ander porselein tijdens het in- en uitpakken. Ook is het beter om niet tegelijkertijd servies en metalen voorwerpen zoals pannen of bestek in de vaatwasser te doen. Hiermee voorkom je de zogenaamde ‘metal marking’ (lelijke donkere krassen op het servies: bestek strepen).  De bestekstrepen zijn wel te verwijderen door het gebruik van een zacht reinigingsmiddel voor keramische kookplaten.

  - De magnetron: veel servies (en zeker porselein) is magnetron bestendig. De magnetron werkt op  lage temperaturen waardoor het servies niet zal knappen.

Andere tips om servies mooi te houden is om een plastic schraper te gebruiken om voedselresten te verwijderen alvorens het servies is de vaatwasser gaat. Gebruik geen metalen voorwerpen, dit is in verband met beter behoud van de glazuurlaag.

Glaswerk

 

Glaswerk verschilt uiteraard in kwaliteit, maar de meeste glazen zijn gewoon geschikt voor de vaatwasser tot 60 graden. Bij hogere temperaturen loopt u het risico dat vuil in de glazen blijft bakken. Ook is van belang dat een niet bijtend reinigingsmiddel wordt gebruikt, aangezien een bijtend middel het glaswerk dof kan maken. Pas op met temperatuurverschillen: doe geen koude vloeistoffen in warme glazen of andersom. Ook bij glaswerk is het veiliger om vaatwaskorven te gebruiken, dit om breuk te voorkomen.

Bestek

Bij het eerste gebruik van bestek is het aan te raden om het bestek de eerste keer even met de hand af te wassen. Ongeacht de kwaliteit van het bestek komt het nog wel eens voor dat er vlekken ontstaan op bestek, dit wordt veroorzaakt door de behandeling. Al het 18/10 bestek is gemaakt van het zelfde type staal en dient hetzelfde behandeld te worden, hieronder enkele algemene tips:

- Zoals eerder genoemd: voor de eerste keer ingebruikname even met de hand afwassen.

- Bestek niet gelijktijdig in de vaatwasser doen met bijvoorbeeld aluminium pannen. Er kan dan elektrolyse ontstaan waardoor er vlekken op het bestek kunnen komen.

- Etensresten die zijn aangekoekt zo snel mogelijk verwijderen. Bestek niet in water laten voorweken, dus laat het bestek niet te lang voordat het in de vaatwasser gaat in water weken.

- Messen rechtop in de vaatwasser plaatsen en gescheiden houden van ander bestek.

- Geen agressieve of chloorhoudende reinigingsmiddelen gebruiken.

- Na het vaatwassen direct het bestek afdrogen en poleren, niet te lang in de gesloten vaatwasser laten staan.

Hout

Houten items zijn nooit geschikt voor een vaatwasmachine, dit kan leiden tot splijten en kromtrekken van het houten product. Er zijn verschillende soorten houtsoorten met verschillende soorten kwaliteiten, echter doet dit niets af aan het gebruik in de vaatwasser. Hout dient onderhouden te worden met groente olie en gereinigd met de hand in warm zeepwater. Droog het hout direct daarna goed af. Hout is echter wel een natuurproduct en kan gebruikssporen vertonen na verloop van tijd.

This entry was posted in Professional and tagged horeca serviesonderhoudreinigen on June 30, 2016 by Koen Aarsman.

    03-05-2018 11:18     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2021 Borden&Zo - Horeca servies All rights reserved

Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW