Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW
î—Š

Voor 20:00 besteld morgen in huis

î—Š

100 dagen retourrecht

î—Š

Verzekerd verzonden tegen schade

î—Š

Groot assortiment met lage prijzen

webshop keurmerk
Home / Decoratie en vaatwasbestendigheid horeca porselein

Decoratie en vaatwasbestendigheid horeca porselein

Een belangrijk thema waarover heel wat discussie bestaat en dat hier toch zeker niet mag ontbreken is de vaatwasserbestendigheid van horeca porselein. In principe is porselein steeds vaatwasbestendig. Het glazuur zorgt voor een uitstekende beschermlaag. Dit wat wit porselein betreft! Wat gedecoreerd porselein betreft moet men wel opletten.

Gedecoreerd porselein: de decoratie op het porselein is niet altijd vaatwasbestendig. Er bestaan namelijk verschillende methodes om een decor op porselein aan te brengen.

Afwerking porselein
Een eerste mogelijkheid bestaat erin dat men na het voorbakken of de biscuitbrand, direct op het biscuit het decor aanbrengt. Pas daarna worden de voorwerpen geglazuurd en gebakken. Deze techniek noemt men “onderglazuur”. Het decor zit werkelijk onder het glazuur, zit uitstekend beschermd en is bijgevolg ook vaatwasbestendig.
Een tweede techniek heet “inglazuur”. Bij deze techniek wordt de decoratie op het glazuur aangebracht. Bij het bakken zakt het decor in het glazuur weg en versmelt het als het ware met het glazuur. Hierdoor wordt deze decoratie dus ook vaatwasbestendig. Door de hogere temperatuur waarop wordt ingebrand, zijn er minder kleuren mogelijk.
Een derde en laatste techniek tenslotte noemt men “opglazuur” of “bovenglazuur”. Het woord zegt het in feite zelf: het decor ligt op of boven het glazuur. De voorwerpen hier worden dus eerst geglazuurd en gebakken en dan pas wordt het decor aangebracht, dat dan bij een lagere temperatuur van 600 tot 800° Celsius wordt ingebrand. Deze decors kan men als het ware voelen. Ze liggen er bovenop.

Vaatwasserbestendig:
In- en onderglazuur zijn vaatwasbestendig. Het op- of bovenglazuurdecor is dit niet. Wel is het zo dat ook bovenglazuurdecors heel wat kunnen verdragen. Ze kunnen in de vaatwas, maar na x-aantal wasbeurten, afhankelijk ook van de agressiviteit van het gebruikte detergent, zullen de kleuren na verloop van tijd matter en doffer worden. Misschien vraagt u zich ook af waarom deze verschillende technieken worden gebruikt? Dat is als volgt uit te leggen. De inglazuur-techniek brengt kleurbeperkingen met zich mee omwille van de hoge temperaturen van de glazuurbrand, die er op volgt. Bij opglazuur kunnen veel meer kleurvariaties gebruikt worden. Goud- en zilverdecors worden met de opglazuur-techniek aangebracht en zijn bijgevolg niet vaatwasbestendig.

Opgelet: voorwerpen met goud- of zilverdecoraties mag men trouwens ook niet in de microgolfoven steken. Metaal en microgolfoven gaan, zoals u vermoedelijk wel weet, niet samen! Als men in de handel dergelijke voorwerpen verkoopt waar dit wel kan, dan is het omdat men het goud of zilver vervangen heeft door één of andere kleurstof met eenzelfde uitstraling.

This entry was posted in Materialen and tagged horeca porseleinporselein vaatwasservaatwasserbestendiginglazuuropglazuur on March 20, 2016 by Petra Kuik.

    03-05-2018 11:12     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2024 Borden&Zo - Horeca servies All rights reserved

Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW