Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW
î—Š

Voor 20:00 besteld morgen in huis

î—Š

100 dagen retourrecht

î—Š

Verzekerd verzonden tegen schade

î—Š

Groot assortiment met lage prijzen

webshop keurmerk
Home / Terminologie porselein, aardewerk en keramiek

Terminologie porselein, aardewerk en keramiek

Terminologie porselein, aardewerk en keramiek Terminologie porselein, aardewerk en keramiek

Materialen servies: porselein, aardewerk en keramiek. Een korte uitleg over de terminologie.

president servies st james

Porselein of keramiek? Is keramiek het zelfde als aardewerk? Er ontstaat nog al eens verwarring omtrent deze verschillende materialen servies. Hieronder een uitleg over de karaktereigenschappen van zowel porselein, aardewerk als keramiek.

Een veel voorkomende fout is dat men denkt dat keramiek een synoniem is voor aardewerk. Dit is niet correct. Als men “de dikke Van Dale” raadpleegt dan vindt men bij keramiek de volgende uitleg: de techniek en de kunst van de vervaardiging van aardewerk, porselein, enz… . Dus met andere woorden: zowel porselein, aardewerk, gleiswerk of faïence zijn allemaal keramische producten. Ze behoren allemaal tot dezelfde familie. Hun samenstelling, densiteit, glazuur en baktemperatuur bepalen het verschil in prijs en kwaliteit.

Bovendien maken de fabrikanten van porselein en aardewerk het ons ook niet gemakkelijk door bijvoorbeeld de verschillende keramische producten niet op dezelfde manier te gaan benoemen. De fabrikanten sleutelen ook voortdurend aan de samenstelling van de grondstoffen om de voordelen van bepaalde soorten porselein te combineren en te optimaliseren en om op die manier iets nieuws op de markt te kunnen introduceren. Denk bijvoorbeeld maar aan het Ceragon-porselein uit China. De fabrikant zal de formule en de samenstelling van dit nieuwe porselein zomaar niet prijsgeven. Vergeet niet dat men in Europa eeuwenlang heeft gezocht naar de juiste samenstelling van het Chinese witte goud!

De conclusie van dit verhaal: zowel porselein als aardewerk zijn keramische producten, echter zijn ze door onder andere een verschillende samenstelling en baktemperatuur anders in kwaliteit. De porselein producten zijn in Europa dan ook duurder dan de items gemaakt uit aardewerk, dit heeft te maken met de verkrijgbaarheid van de grondstoffen.

 

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged porseleinaardewerkkeramiekterminologiematerialen servies on March 3, 2016 by Petra Kuik.

    03-05-2018 11:08     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2024 Borden&Zo - Horeca servies All rights reserved

Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW