Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW
î—Š

Voor 20:00 besteld morgen in huis

î—Š

100 dagen retourrecht

î—Š

Verzekerd verzonden tegen schade

î—Š

Groot assortiment met lage prijzen

webshop keurmerk
Home / Het productieproces van porselein en aardewerk

Het productieproces van porselein en aardewerk

Het productieproces van porselein en aardewerk Het productieproces van porselein en aardewerk

Porselein is een bijzondere vorm van keramiek. Bij de samenstelling van porselein wordt voornamelijk kaolien, een weerbarstige witte kleisoort gebruikt. De baktemperatuur is niet zo hoog in vergelijking met steengoed : 1250-1300° Celsius. Hierdoor is het eindproduct hard (niet poreus) en klinkt het heel helder. Verglaasd porselein wordt nog hoger gebakken: op 1400°C. Dit is zeer duurzaam porselein en zeer schokbestendig en wordt daarom vaak gebruikt bij hotels en restaurants.

De grondstoffen worden vermengd. Wanneer dit gebeurd is, kan men de gewenste vormen draaien, persen of gieten. Als de vormen vervolgens voldoende gedroogd zijn kan het bakken beginnen. Op hoge temperatuur gaat het kaolien verhitten, sinteren zonder daarbij te smelten. De poriën in de klei gaan zich openen en het gesmolten veldspaat vult de poriën. Het weerstandsvermogen van het keramisch product verhoogt naarmate de temperatuur verhoogt en naarmate de densiteit hoger wordt doordat de poriën dichtlopen of niet. Hoge densiteit levert een hogere hardheid op. Bij porselein ligt de baktemperatuur een stuk hoger dan bij aardewerk.  Bij porselein lopen alle poriën volledig dicht en wordt alles veel harder. Porselein is dus hard, sterk en niet poreus. Precies hierdoor kan porselein ook veel dunner gemaakt worden. Door de hogere temperaturen worden de grondstoffen volledig verglaasd en krijgt men ook transparantie (uiteraard afhankelijk van de dikte van het porselein) die men bij aardewerk niet kan terugvinden. Aardewerk is minder hard, poreuzer en dus ook dikker. Het verschil tussen porselein en aardewerk wordt ook heel duidelijk als men de scherven vergelijkt. Porselein heeft een witte steenachtige volle niet poreuze kern. Aardewerk daarentegen heeft een als het ware korrelige kern, waardoor het eerder kapot gaat. Ook kan men aan de onderrand het verschil zien. Porselein heeft een witte onderrand en aardewerk een meer grijze onderrand. Wat is het verschil tussen aardewerk en gleiswerk? Gleiswerk is fijner dan aardewerk. Gleiswerk wordt meer gebruikt om van te eten en aardewerk wordt meer gebruikt voor in de oven.

Door het vele experimenteren met de verhoudingen tussen de drie grondstoffen werden door de fabrikanten in de loop der jaren ook heel wat verschillende ‘soorten’ porselein ontwikkeld. Men heeft het bijvoorbeeld over veldspaatporselein, hotelporselein, gevitrifieerd porselein, Bone China en meer. De verschillen zijn allereerst zichtbaar door de kleur van het porselein. Er is wit en er is wit! Alleen al door de ene witte kleur met de andere witte kleur te vergelijken kunnen bepaalde ingewijden hier zeggen door welke Chinese fabrikant het bord of schotel in kwestie gemaakt werd. Er zijn inderdaad heel wat schakeringen terug te vinden: wit, marmerwit, grijswit, roomwit, etcetera. Eén en ander heeft natuurlijk te maken met de herkomst van het verwerkte kaolien, maar het heeft uiteraard ook te maken met de gebruikte samenstelling, de exacte verhoudingen tussen de verschillende hoofdbestanddelen. Iedere fabrikant heeft zowat zijn eigen formule. Over het algemeen bevat porselein tussen de 45 en de 55 % kaolien, tussen de 20 en de 25 % kwarts en tussen de 20 en de 25 % veldspaat. Over het algemeen geldt, hoe witter hoe duurder.

This entry was posted in Materialen and tagged porseleinaardewerkproductieprocesbaktemperatuur on March 7, 2016 by Petra Kuik.

    03-05-2018 11:10     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Vilma Henkelman -  13-06-2021

Wat een fijne en duidelijke uitleg. Met dank, vilma

© 2024 Borden&Zo - Horeca servies All rights reserved

Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW