Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW
î—Š

Voor 20:00 besteld morgen in huis

î—Š

100 dagen retourrecht

î—Š

Verzekerd verzonden tegen schade

î—Š

Groot assortiment met lage prijzen

webshop keurmerk
Home / Baktemperaturen en proces porselein

Baktemperaturen en proces porselein

Verschillende soorten keramiek (aardewerk, porselein en faience) worden op verschillende temperaturen gebakken. De temperaturen waarop de producten gebakken worden verschillen van fabrikant tot fabrikant en van product tot product.
Wat het voorbakken betreft gebeurt dit voor aardewerk en faience op een temperatuur van circa 800-850° Celsius. Bij porselein gebeurt de biscuitbrand op ongeveer 1000° Celsius of zelfs nog hoger. Bij Bone China ligt de temperatuur bij het voorbakken zelfs op circa 1200° Celsius. Hierbij worden de producten op vuurvaste wagentjes gestapeld, die vervolgens gedurende ongeveer 16 uur in een tunneloven verdwijnen.

Na de eerste bakbeurt, ook wel het voorbakken of de biscuitbrand genoemd, krijgt men een ongeglazuurd object als resultaat. Wat de afwerking van dit object betreft kan men nu verschillende kanten uit. Er komt enorm veel wit porselein op de markt. Om dit te verkrijgen volstaat het om de voorgebakken ongeglazuurde voorwerpen van een glazuurlaag te voorzien. Glazuur of email bestaat in feite uit gemalen glas dat in water is opgelost. Het glazuur gaat dus een soort van glazen beschermlaag vormen. Het glazuur wordt er ofwel op gespoten of de voorwerpen worden ondergedompeld in een glazuurbad.
Daarna gaan ze opnieuw de oven in voor een tweede bakbeurt of de zogenaamde glazuurbrand. In de meeste gevallen gebeurt de glazuurbrand op een nog hogere temperatuur dan de biscuitbrand. Bij porselein gebeurt dit vanaf 1100° Celsius, maar dit kan oplopen tot zelfs 1400° Celsius. Bij aardewerk vindt de glazuurbrand plaats op zo’n 900-950° Celsius.
Om een product ovenbestendig te maken, wordt de rand waarop het in de oven staat niet geglazuurd. Een helemaal matte bodem zorgt voor een meer gelijkmatige verwarming.

This entry was posted in Materialen and tagged porseleinporselein makenbakproces porseleinbaktemperaturen porselein on March 16, 2016 by Petra Kuik.

    03-05-2018 11:12     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2024 Borden&Zo - Horeca servies All rights reserved

Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW