Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW

Voor 20:00 besteld morgen in huis

100 dagen retourrecht

Verzekerd verzonden

I.V.M drukte kan het wat langer duren

webshop keurmerk
Home / Arcos messen, de beste ter wereld?

Arcos messen, de beste ter wereld?

Arcos messen, de beste ter wereld? Arcos messen, de beste ter wereld?

Arcos messen worden sinds 1745 in Spanje gefabriceerd door de Arcos familie. Het bedrijf is ook heden ten dage nog in familiehanden. Een bijzonder merk dus!

 

 

 

Opzet van een Mes

Een mes bestaat uit maar liefst 14 onderdelen. De meesten kunnen met gemak twee of drie onderdelen noemen. Heft, lemmet en snijvlak. Maar wist je dat een mes bijvoorbeeld ook een pommel (achterkant van het mes) en een stootblad heeft?

 

Hoe wordt een mes gemaakt?

Een Arcos mes maken gebeurt in acht stappen.

 

 1. Stansen of Smeden. Stansen produceert een plat stuk staal. Smeden maakt een dik stuk staal. Hierin is geen verschil van kwaliteit. Het is puur ontwerp. Wanneer een mes gestanst wordt, gebeurd dit in een stansmachine wat een plat mesontwerp produceert. Arcos smeedt de Kyoto en Saeza lijn met een machine die nieuw €2 miljoen per jaar kost. Bij smeden kan er gekozen worden uit twee ontwerpen. Een Duits ontwerp is vierkant en een Frans ontwerp voor een mes is rond. De messen worden uit één stuk gesmeden uit onbehandeld staal dat vervolgens een proces van verhitting en vorming doorloopt om een Arcos mes te maken.
 2. Verharden en Temperen. Vervolgens worden de messen gehard en getemperd. Beide processen zijn erg belangrijk omdat die zowel de hardheid als de buigzaamheid van een mes garanderen. Eerst wordt het staal verhit tot 1080º Celsius en vervolgens met nitrogen in 20 - 25 minuten afgekoeld naar 250º.
 3. Afwerking lemmet. Hierna wordt er bepaald wat voor hoek het snijvlak van het lemmet krijgt. Er zijn vijf verschillende afwerkingen en elke afwerking heeft een unieke manier van snijden.
 4. Afwerking lemmet 2. Nadat het snijvlak is geslepen wordt het lemmet opgewreven. Dit kan in hoogglans of mat. Het opwrijven voorkomt corrosie, geeft een mooier eindresultaat en voorkomt dat er restjes eten aan het mes blijven kleven.
 5. Het heft wordt gemaakt. Na het lemmet, komt het heft. De twee helften van het heft worden elk in een vorm gegoten en daarna aan het lemmet bevestigd.
 6. Heft afwerking. Een mooi heft maakt het mes af.
 7. De messen worden of met de hand geslepen of op een slijptol.
 8. Het mes wordt gemeten. Als laatste stap wordt gemeten hoe dik het lemmet is. Dit gebeurd door middel van een laser.

 

Arcos = Duurzaam

Door de manier waarop Arcos messen gemaakt en geslepen worden, zijn het duurzame messen met een hoge prestatie die ook lang blijft. Ze snijden langer en dieper dan de meeste messen en zijn daarom zeer geliefd bij professionals.

 

Arcos messen worden geleverd met een garantie van maar liefst tien jaar. Dit geldt voor al hun messen, dus ook de kartelmessen.

 

Arcos messen zijn ook duurzaam vanwege de grondstoffen die ze gebruiken. Nitrum is een roestvrijstaal dat met stikstof (nitrogen) verrijkt is. Dit verhoogt de hardheid, verbetert het snij vermogen en geeft een verhoogde duurzaamheid van het snijvlak. Deze toevoeging is in 2011 doorgevoerd en betekent een belangrijke, milieuvriendelijke stap voor Arcos. Arcos is op dit moment de enige messenproducent in de wereld die dit gebruikt.

 

Titanium Serie

Arcos gebruikt een titanium combinatie om messen te maken van 75% titanium, 15% titanium carbid, een 9% vanadium en aluminium legering en 1% zilver. Het voordeel van deze combinatie is dat het 100% roestvrij is. Verder is titanium:

 • Allergie vrij
 • Anti-bacterieel
 • ULTRA lichtgewicht
 • Flexibel
 •  

 

Keramische messen zijn ook roestvrij en duurzaam, maar keramische messen zijn fragieler en breken sneller. Verder kunnen keramische messen niet heel eenvoudig geslepen worden, in tegenstelling tot titanium messen. Titanium messen kunnen met diamand geslepen worden. Hierdoor blijven titanium messen tot wel 6 keer langer scherp wat neerkomt op ongeveer 1200 keer gebruiken voordat je je mes weer moet slijpen.

 

Heften van Arcos messen

De heften van Arcos messen zijn gemaakt van:

 • Polyoxymethyleen (POM): bv. Universal
 • Polypropyleen (PP): bv. 200900
 • PP + Elastometer: bv. Colorprof
 • Nylon + Fiberglas
 • Geperst hout
 • Rosenhout: bv. Palissander

 

Eigenschappen:

 • Zuurbestendig
 • Chloorbestendig
 • Afwasmiddel bestendig
 • Bestand tegen hoge temperaturen

 

De popnagels in Arcos messen zijn sinds 2010 allemaal van RVS gemaakt. Hierdoor zijn ze waterbestendig, kunnen ze flinke schokken opvangen en ziet het heft er mooi afgewerkt uit.

 

Hoe houd je je Arcos mes lang mooi?

 • Was je mes na elk gebruik goed schoon.
 • Droog het mes af met een zachte doek
 • Snij alleen op een houten of plastic ondergrond
 • Was zoveel mogelijk op de hand af
 • Slijp je mes regelmatig met een Arcos zetstaal
 • Bewaar op een droge plek
 • Houd uit de buurt van kinderen

 

Arcos levert veel verschillende soorten messen. Uiteraard ken je het broodmes of het nederige schilmesje. Maar wist je dat Arcos messen speciaal voor het snijden van verschillende soorten vis en vlees heeft ontwikkeld. En dat je bij Arcos ook een mes speciaal voor het snijden van die sappige tomaten kunt krijgen? De echte liefhebber kan hier zeker zijn hart ophalen. Maar ook voor degene die graag een complete uitrusting in de keuken wil, is er voor elke klus wel een mes. Zo wordt het snijwerk in de keuken een fluitje van een cent!

 

Kwaliteitsgaranties van Arcos

Wanneer je een Arcos mes koopt, weet je dat je een goed mes in handen hebt. De eeuwenlange ervaring en hoge kwaliteitscontroles levert een gedegen stukje vakmanschap op en dat komt terug in de productie van hun messen. Niet voor niets dat Arcos zoveel vertrouwen in hun producten hebben dat ze met een 10-jarige garantie komen!

 

Arcos messen blijven het langst scherp van het overgrote merendeel van de messen momenteel op de markt. Ze zijn marktleider in het ontwikkelen van innovatieve technieken die de messen verder verbeteren. En ze letten daarbij niet alleen op hun eigen portemonnee: oog voor het milieu en de toekomst staan ook hoog aangeschreven. Door met duurzame en milieuvriendelijke grondstoffen te werken, zijn ze marktleider op dat gebied.

 

Het ontwerp van een Arcos mes is strak, modern en zeer gebruiksvriendelijk. Een Arcos mes valt op door een goede balans tussen heft en lemmet. De messen zijn flexibel en kunnen tegen een stootje. Een drukke dag in de keuken is geen probleem voor deze messen. Vanwege de keuze in metaal blijven Arcos messen lang scherp en blijven ze vrij van roest.

 

Japanse messen zijn harder en daarom moeilijker te slijpen. Je hebt daar speciale zetstenen voor nodig.

 

Keramische messen zijn ook roestvrij, maar een stuk fragieler en lastig scherp te maken.

 

Titanium messen daarentegen zijn niet alleen roestvrij en sterk, maar kunnen ook heel eenvoudig met een diamanten zetstaal geslepen worden. Zeer gebruiksvriendelijk dus!

 

Conclusie

Arcos messen zijn top-messen op meerdere fronten. De liefde voor het vak en de techniek is duidelijk zichtbaar. Al met al heb je met een Arcos-mes een geweldig mes in huis waar je lang plezier van zult hebben.

 

    03-05-2018 11:22     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2021 Borden&Zo - Horeca servies All rights reserved

Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW