Blog

blijf op de hoogte

 • Arcos messen, de beste ter wereld?

  Arcos messen worden sinds 1745 in Spanje gefabriceerd door de Arcos familie. Het bedrijf is ook heden ten dage nog in familiehanden. Een bijzonder merk dus!

   

   

   

  Opzet van een Mes

  Een mes bestaat uit maar liefst 14 onderdelen. De meesten kunnen met gemak twee of drie onderdelen noemen. Heft, lemmet en snijvlak. Maar wist je dat een mes bijvoorbeeld ook een pommel (achterkant van het mes) en een stootblad heeft?

   

  Hoe wordt een mes gemaakt?

  Een Arcos mes maken gebeurt in acht stappen.

   

  1. Stansen of Smeden. Stansen produceert een plat stuk staal. Smeden maakt een dik stuk staal. Hierin is geen verschil van kwaliteit. Het is puur ontwerp. Wanneer een mes gestanst wordt, gebeurd dit in een stansmachine wat een plat mesontwerp produceert. Arcos smeedt de Kyoto en Saeza lijn met een machine die nieuw €2 miljoen per jaar kost. Bij smeden kan er gekozen worden uit twee ontwerpen. Een Duits ontwerp is vierkant en een Frans ontwerp voor een mes is rond. De messen worden uit één stuk gesmeden uit onbehandeld staal dat vervolgens een proces van verhitting en vorming doorloopt om een Arcos mes te maken.
  2. Verharden en Temperen. Vervolgens worden de messen gehard en getemperd. Beide processen zijn erg belangrijk omdat die zowel de hardheid als de buigzaamheid van een mes garanderen. Eerst wordt het staal verhit tot 1080º Celsius en vervolgens met nitrogen in 20 - 25 minuten afgekoeld naar 250º.
  3. Afwerking lemmet. Hierna wordt er bepaald wat voor hoek het snijvlak van het lemmet krijgt. Er zijn vijf verschillende afwerkingen en elke afwerking heeft een unieke manier van snijden.
  4. Afwerking lemmet 2. Nadat het snijvlak is geslepen wordt het lemmet opgewreven. Dit kan in hoogglans of mat. Het opwrijven voorkomt corrosie, geeft een mooier eindresultaat en voorkomt dat er restjes eten aan het mes blijven kleven.
  5. Het heft wordt gemaakt. Na het lemmet, komt het heft. De twee helften van het heft worden elk in een vorm gegoten en daarna aan het lemmet bevestigd.
  6. Heft afwerking. Een mooi heft maakt het mes af.
  7. De messen worden of met de hand geslepen of op een slijptol.
  8. Het mes wordt gemeten. Als laatste stap wordt gemeten hoe dik het lemmet is. Dit gebeurd door middel van een laser.

   

  Arcos = Duurzaam

  Door de manier waarop Arcos messen gemaakt en geslepen worden, zijn het duurzame messen met een hoge prestatie die ook lang blijft. Ze snijden langer en dieper dan de meeste messen en zijn daarom zeer geliefd bij professionals.

   

  Arcos messen worden geleverd met een garantie van maar liefst tien jaar. Dit geldt voor al hun messen, dus ook de kartelmessen.

   

  Arcos messen zijn ook duurzaam vanwege de grondstoffen die ze gebruiken. Nitrum is een roestvrijstaal dat met stikstof (nitrogen) verrijkt is. Dit verhoogt de hardheid, verbetert het snij vermogen en geeft een verhoogde duurzaamheid van het snijvlak. Deze toevoeging is in 2011 doorgevoerd en betekent een belangrijke, milieuvriendelijke stap voor Arcos. Arcos is op dit moment de enige messenproducent in de wereld die dit gebruikt.

   

  Titanium Serie

  Arcos gebruikt een titanium combinatie om messen te maken van 75% titanium, 15% titanium carbid, een 9% vanadium en aluminium legering en 1% zilver. Het voordeel van deze combinatie is dat het 100% roestvrij is. Verder is titanium:

  • Allergie vrij
  • Anti-bacterieel
  • ULTRA lichtgewicht
  • Flexibel

   

  Keramische messen zijn ook roestvrij en duurzaam, maar keramische messen zijn fragieler en breken sneller. Verder kunnen keramische messen niet heel eenvoudig geslepen worden, in tegenstelling tot titanium messen. Titanium messen kunnen met diamand geslepen worden. Hierdoor blijven titanium messen tot wel 6 keer langer scherp wat neerkomt op ongeveer 1200 keer gebruiken voordat je je mes weer moet slijpen.

   

  Heften van Arcos messen

  De heften van Arcos messen zijn gemaakt van:

  • Polyoxymethyleen (POM): bv. Universal
  • Polypropyleen (PP): bv. 200900
  • PP + Elastometer: bv. Colorprof
  • Nylon + Fiberglas
  • Geperst hout
  • Rosenhout: bv. Palissander

   

  Eigenschappen:

  • Zuurbestendig
  • Chloorbestendig
  • Afwasmiddel bestendig
  • Bestand tegen hoge temperaturen

   

  De popnagels in Arcos messen zijn sinds 2010 allemaal van RVS gemaakt. Hierdoor zijn ze waterbestendig, kunnen ze flinke schokken opvangen en ziet het heft er mooi afgewerkt uit.

   

  Hoe houd je je Arcos mes lang mooi?

  • Was je mes na elk gebruik goed schoon.
  • Droog het mes af met een zachte doek
  • Snij alleen op een houten of plastic ondergrond
  • Was zoveel mogelijk op de hand af
  • Slijp je mes regelmatig met een Arcos zetstaal
  • Bewaar op een droge plek
  • Houd uit de buurt van kinderen

   

  Arcos levert veel verschillende soorten messen. Uiteraard ken je het broodmes of het nederige schilmesje. Maar wist je dat Arcos messen speciaal voor het snijden van verschillende soorten vis en vlees heeft ontwikkeld. En dat je bij Arcos ook een mes speciaal voor het snijden van die sappige tomaten kunt krijgen? De echte liefhebber kan hier zeker zijn hart ophalen. Maar ook voor degene die graag een complete uitrusting in de keuken wil, is er voor elke klus wel een mes. Zo wordt het snijwerk in de keuken een fluitje van een cent!

   

  Kwaliteitsgaranties van Arcos

  Wanneer je een Arcos mes koopt, weet je dat je een goed mes in handen hebt. De eeuwenlange ervaring en hoge kwaliteitscontroles levert een gedegen stukje vakmanschap op en dat komt terug in de productie van hun messen. Niet voor niets dat Arcos zoveel vertrouwen in hun producten hebben dat ze met een 10-jarige garantie komen!

   

  Arcos messen blijven het langst scherp van het overgrote merendeel van de messen momenteel op de markt. Ze zijn marktleider in het ontwikkelen van innovatieve technieken die de messen verder verbeteren. En ze letten daarbij niet alleen op hun eigen portemonnee: oog voor het milieu en de toekomst staan ook hoog aangeschreven. Door met duurzame en milieuvriendelijke grondstoffen te werken, zijn ze marktleider op dat gebied.

   

  Het ontwerp van een Arcos mes is strak, modern en zeer gebruiksvriendelijk. Een Arcos mes valt op door een goede balans tussen heft en lemmet. De messen zijn flexibel en kunnen tegen een stootje. Een drukke dag in de keuken is geen probleem voor deze messen. Vanwege de keuze in metaal blijven Arcos messen lang scherp en blijven ze vrij van roest.

   

  Japanse messen zijn harder en daarom moeilijker te slijpen. Je hebt daar speciale zetstenen voor nodig.

   

  Keramische messen zijn ook roestvrij, maar een stuk fragieler en lastig scherp te maken.

   

  Titanium messen daarentegen zijn niet alleen roestvrij en sterk, maar kunnen ook heel eenvoudig met een diamanten zetstaal geslepen worden. Zeer gebruiksvriendelijk dus!

   

  Conclusie

  Arcos messen zijn top-messen op meerdere fronten. De liefde voor het vak en de techniek is duidelijk zichtbaar. Al met al heb je met een Arcos-mes een geweldig mes in huis waar je lang plezier van zult hebben.

 • Glas

  Glas

  Allereerst een klein stukje uitleg over glas. Wat is glas precies? Glas is een bijzondere, amorfe, stof met eigenschappen alsof het een kristalstructuur heeft. Misschien wel zonder het te beseffen genieten zonaanbidders op het strand in de zomer van de belangrijkste grondstof van glas, namelijk zand, waaruit siliciumoxide (SiO2 of silicaat) wordt gewonnen. Hoewel zand niet doorzichtig is, is glas dat wel. Ook breekt glas lichtstralen. Deze eigenschappen zijn ontstaan door het productieproces en toevoegingen, waaronder loodoxide. Er bestaan allerlei soorten glas met uiteenlopende eigenschappen. Daarover later meer. Glas komt ook in de natuur voor, bijvoorbeeld in de vorm van kwarts, bergkristal of lavaglas (obsidiaan).

  Commercieel glas

  Uiteraard bestaan er ook veel soorten commercieel glas. Bij de productie van commercieel glas spelt de hoge verwerkingstemperatuur een grote rol, aangezien de verwarming van het materiaal sterk bepalend is voor de productiekosten. Het bulkmateriaal, zand, zal niet de grootste kostenpost zijn. Om glas te verkrijgen en te bewerken moet het materiaal eerst smelten. De verwerkingstemperatuur wordt omlaag gebracht door de zogeheten verzachters toe te voegen, bv calciumcarbonaat en natriumcarbonaat. Gewoon eenvoudig commercieel glas bestaat voor ca 70% uit SiO2 en ca. 25& calcium- en natriumcarbonaat. De verwerkingstemperatuur is dan ca. 700o. Vakmensen noemen dit product ook wel natronkalkglas (natron komt van natrium en kalk van het calcium). Dit soort glas heeft de bekende eigenschappen, zoals doorzichtig en helder, eenvoudig schoon te maken, vorm- en krasvast, en in allerlei vormen te produceren.
  Een bijzonder soort glas is pyrex. Pyrex is gehard en heft een hoge smelttemperatuur, waardoor het geschikt is voor hoge verwarming en laboratoriumtoepassingen.

  Grofweg kun je commercieel glas in 3 segmenten verdelen:

  • Vlakglas: denk aan ruiten, spiegels, draadglas etc. Soms worden rutien op elkaar geplakt en spreekt men van gelaagd glas (bv bij autoruiten)
  • Technisch glas: zoals glaswol, en glasvezel etc.
  • Verpakkingsglas: met zeer uitgebreide toepassingen zoals, flessen, drinkglazen, servies, vazen. Maar ook verlichting en allerlei kunstuitingen.

  De categorie verpakkingsglas is voor het huishoudelijk gebruik het meest interessant.
  Afhankelijk van het gebruik wordt het glas in allerlei vormen/afmetingen en met verschillende eigenschappen, diktes, kleuren, stevigheid, breukbestendigheid, smeltpunt, temperatuurbestendigheid, zuurbestendigheid, enzovoort geproduceerd. De samenstelling in combinatie met het productieproces bepalen de eigenschappen.

   

  glas productie

   

  De glasindustrie kent hiervoor 3 procedés:

  • Glasblaasproductie of blaas/blaas methode
  • Persproductie
  • Gecombineerde methode: pers/blaasproductieVoor de productie van hol glas, worden glasvormen gebruikt, zodat allerlei glasvormen gemaakt kunnen worden. Daarnaast bestaan er veel nabewerkingsmogelijkheden, variërend van etsen tot graveren van decoreren tot brandschilderen of van snijden en frezen.
   Als deze mogelijkheden en eigenschappen maken glas tot een uniek product voor ons huishouden. Zodra we drinken of eten of gewoon willen genieten van onze omgeving hebben we glazen producten nodig. Van thee of koffieglazen tot drinkglazen, van schaaltjes tot borden, van kommetjes tot ovenschalen. Als decoratie in fotolijstjes of als vazen.

  Veel mensen zijn echter nog terughoudend met het gebruik van glas, omdat in hun perceptie glas een kwetsbaar product is. Niets hoeft minder waar te zijn. Afhankelijk van de eisen, die de consument stelt, kan glas tot bijna onbreekbaar worden gemaakt.

  Soorten glas:

  Er zijn dan ook verschillende types glas. Onder andere getemperd glas, opaal, kwarx en borosilicaat glas.

  1. Getemperd glas:
   Getemperd glas is zeer sterk, wel tot 5 x zo sterk als een gewoon glas van gelijke dikte. Dit glas is aan een thermische behandeling onderworpen, dit houdt in dat het glas wordt verhit tot boven de 600 graden en vervolgens bij een zorgvuldig gecontroleerde snelheid afgekoeld. Hierdoor wordt een grote spanning in het glas opgebouwd. Getemperde glazen zijn in horeca gelegenheden van sommige gemeentes zelfs verplicht, het wordt ook wel veiligheidsglas genoemd.
   Nog iets sterker dan glas.
   hostelvia
  2. Gehard glas:
   Een glas dat gehard is, heeft een bepaalde behandeling ondergaan, waardoor het extra stevig is. Als dit glas valt, valt het in duizenden kleine, niet scherpe stukjes uiteen, net als een autoruit. Om een glas te harden, wordt het glas na productie heel snel afgekoeld, daarna langzaam opgewarmd en dan langzaam afgekoeld. Geharde glazen zijn in Nederland verplicht als ze als theeglas verkocht worden.
   Een ander voorbeeld van een gehard materiaal is staal, staal is eigenlijk gehard ijzer. Met glas is dit hetzelfde principe.
   Gehard glas wordt gemaakt op de volgende manier: het glas komt eerst vanuit 1000 graden uit de oven, daarna wordt het gekoeld tot ca. 20 graden in een afkoelingsoven. Hierdoor komt er spanning op de moleculen te staan. Nadat het glas is afgekoeld wordt het weer opgewarmd, anders staat er te veel spanning op het glas en knapt het. De manier van harden kan nog weer enigszins verschillen, het gebeurd bij een theeglas bijvoorbeeld op een iets andere manier dan bij een bierglas. Een theeglas valt uiteen in grotere stukken.
   Gehard glas wordt uiteindelijk na verloop van tijd wel minder sterk, de glazen komen vaak tegen elkaar aan waardoor de moleculen verder van elkaar af gaan en het glas uiteindelijk minder sterk wordt. Net als metaalmoeheid.

   nuevo 

  3. Opaal glas:
   Veel borden van bijvoorbeeld het merk Luminarc zijn gemaakt van opaal. Dit is zeer sterk glas en dun glas, meer dan 20 x sterker dan porselein. Het productieproces bestaat uit het langzaam opwarmen van servies en vervolgens weer snel en gecontroleerd laten afkoelen. Dit servies is magnetron en vaatwasmachinebestendig en zal niet chippen! Nog een voordeel ten opzichte van porselein servies. Fluosilicaat – chemische samenstelling en geeft een ivoorkleur (wit of ivoor).
   Glazen borden zijn altijd gehard. De borden vallen in heel veel stukjes uiteen.

   luminarc opaal 

  4. Zenix:
   Dit materiaal heeft alle positieve eigenschappen van zowel porselein als glas. Het heeft de hardheid en glans van glas, en de kleur van porselein. Zenix lijkt dus op porselein, maar met de hardheid van glas. Dit homogene materiaal is een beetje transparant, je kunt je hand er door zien. Ook al is het gechipt trekt er geen kleurstof in. Enkele andere voordelen van Zenix zijn dat het duurzamer is in gebruik. Er kan op gesneden worden zonder schade, bestek zal niet afgeven. Dit gebeurd wel eens op porselein. Stoffen van het bestek gaan in porselein zitten, dit geeft een reactie in de vaatwasser waardoor er zwarte strepen kunnen ontstaan. Opaal of Zenix blijft net zo lang warm als porselein.

   zenix 

  5. Kwarx:
   Kwarx is zeer helder, sterk en kleurloos glas. Wijnexperts vinden Kwarx glas zeer prettig, aangezien het kleurloos is en niet de kleur van de wijn veranderd. Kwarx heeft zelfs een hogere transparantie dan kristalglas. Dit glas kenmerkt zich door zijn elegante en dunne glasdikte van slechts 1 mm. Ondanks dat het zeer dun glas is, is het toch heel sterk. Het breukpercentage ligt zo’n 35% lager dan bij normaal glas. Kwarx gaat zo’n 2000 industriële vaatwasbeurten mee zonder dat er een kras of doffe plek op komt. Dit materiaal is bijna 100% helder, net als een autoruit, waardoor de kleur van de drank in het glas hetzelfde is als erbuiten. Geen enkele concurrent in dit domein maakt haar glas even helder als Arc doet. Het materiaal is extra stevig, waardoor het tegen een stootje kan. Het heeft dezelfde glans als kristal. Glazen in Kwarkx worden gemaakt met een extra dunne drinkrand, waardoor het prettiger drinkt. Vergelijkbaar materiaal is Tritan van Schott Zwiesel. Alleen het geluid is anders dan echt kristal. Dit wordt verbeterd, Krysta komt in 2017 uit en is eigenlijk kwarx glas maar dan met het geluid van kristal.

   kwarx glas logo

    

  6. Borosilicaat:
   Borosilicaat glas valt onder de categorie ‘hard glas’. Dit glas heeft een hogere temperatuur nodig om te smelten dan normaal glas en is hittebestendig. Borosilicaat glas kan wel kapot, maar dat zal niet snel gebeuren. Dit speciale glas bevat boriumoxyde deeltjes (bindmiddel) in plaats van soda en kalk. Deze deeltjes zijn zo klein dat het siliciaat dichter samengehouden wordt wat zorgt voor sterker glas. Dit glas is slijtvast en kan veel aan zonder te breken of barsten, daarom wordt het ook gebruikt in de chemische industrie of voor pannen en glazen deksels. Het is een materiaal glas dat gebruikt wordt om ovenschalen en bepaalde theebekers mee te maken. Het borosilicaat zorgt ervoor dat de ovenschalen ovenbestendig zijn. Bij de theebekers wordt van dit materiaal een heel dunne kwaliteit gemaakt, die rank oogt, maar sterk is.

   500 gr borosilicaat

    

  7.  Sodalime glas:
   Dit is eigenlijk het meest simpele glas. Normaal glas wat vaak gebruik wordt voor bierglazen.

   sodalime

    

  8. Kristalglas:
   Kristalglas is eigenlijk geen kristal. Deze term mag je eigenlijk niet gebruiken. Kristalglas is eigenlijk niets en zeker geen kristal.
   Er zijn verschillende benamingen:
   Kristal is materiaal waar meer dan 24% lood in (volgens de wet). Even een leuk weetje tussendoor: waarom zit er lood in glas? Dit is om te kunnen graferen, om het zachter te maken. Het glas wordt een weker materiaal dat makkelijker te bewerken is. Het verwerken van lood is heel duur en er ontstaat een chemische verbinding wat niet gezond is om te verwerken.
   1.Sonoor: is geen kristal, maar heeft wel een mooie kristalklank.
   2.Cristellin: zit geen 24% lood meer in. Heet geen kristalglas, maar verwijst er wel naar.
   3. Vanaf 2017: Krysta (door Arc)

   kristal

   

  Glasfabrikanten:
  Er bestaan een aantal belangrijke Europese glasfabrikanten, hieronder de belangrijkste namen opgesomd:

  • Arc International - Frankrijk
  • Bormioli Rocco– Italië
  • Durobor – België
  • La Rochère – Frankrijk
  • Pasabahce – Turkije
  • Libbey – o.m. NederlandDaarnaast komt veel glas tegenwoordig uit China.

  Wat maken deze fabrieken? Wat zijn de voordelen van hun producten? Wat zijn de verschillen tussen hen? Wat allereerst belangrijk is om te weten is dat Europese fabrieken de beste glasfabrieken zijn, de kwaliteit van zand in Europese gebieden is namelijk beter.
  Arc International : Dit is de grootste fabriek van de wereld met fabrieken in Frankrijk, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten, de VS en China. Arc brengt 4 merken op de markt, waarmee verschillende markten (horeca, retail en industrie) bediend worden. Arc levert zowel drinkglazen als serviesgoed en bestek en tafelaccessoires en decoratie. Al het glazen serviesgoed van Arc is gehard. In de merken bevinden zich allerlei materialen: glas, porselein, RVS, kristal, kwarx. Deze merken zijn:

  •  Arcoroc: Dit is het merk voor de horeca met een collectie in de hele breedte van het Arc assortiment op een middenniveau. Het richt zich op het speciale gebruik van artikelen in de horeca en ziekenhuizen en andere instellingen. Er worden bepaalde eisen aan artikelen gesteld voor het gebruik ervan in deze markten: artikelen dienen bijvoorbeeld stootvast te zijn of gehard of vaatwasmachinebestendig. Daarom maakt Arcoroc glazen serviesgoed dat gehard is en porseleinen serviesgoed dat verstevigd is. Ook het glaswerk is soms gehard, waardoor het goed tegen een stootje kan. Die hardheid is ook een van de troeven van Arcoroc, evenals stapelbaarheid van artikelen. Bovendien heeft Arcoroc bepaalde series serviesgoed in transparant glas dat gedecoreerd is. Het decor bevindt zich hierbij aan de onderkant, waardoor het artikel meer glanst en als je met een mes iets snijdt, snij je het decor er niet af, omdat het zich aan de onderkant bevindt. De collectie van Arcoroc is redelijk stabiel, omdat de wens van de klanten is dat het jarenlang leverbaar is. In principe zijn alle artikelen vaatwasmachinebestendig, tenzij anders aangegeven. In het asssortiment van Arcoroc zitten tegenwoordig ook artikelen in Kwarkx.
  • Luminarc : Dit is het merk voor de retailmarkt op het middenniveau. Ook Luminarc brengt over de hele breedte artikelen op de markt. Deze collectie wisselt regelmatig en Luminarc is vaak de eerste die met een nieuwe vorm of kleur of een nieuw gebruik op de markt komt. Soms zijn ze zelfs wel een jaar te vroeg. Tegenwoordig maakt Luminarc veel concepten met daarin servies, glaswerk en accessoires op elkaar afgestemd, maar ook serviesgoed in glas en porselein dat op elkaar afgestemd is en waarmee mix&match gedaan kan worden. Deze collectie is ook vaatwasmachinebestendig, maar de eisen liggen lager dan bij Arcoroc. Ook Luminarc staat zeer bekend om zijn geharde theeglazen waarmee ze de beste van de wereld zijn en om zijn in de massa gekleurde glaswerk. Luminarc heeft evenals Arcoroc een aantal series in transparant, gedecoreerd servies van glas. Dit heeft dezelfde voordelen als bij Arcoroc (zie hierboven vermeld).
  • Cristal d’Arques : Dit is het merk in kristal op het hogere niveau. Cristal d’Arques bevat voornamelijk wijnglazen en tumblers en daarnaast decoratie voor op tafel. Cristal d’Arques is de eerste die met gekleurd kristal op de markt kwam. Dit is overigens niet vaatwasmachine- bestendig. Er wordt sowieso afgeraden om kristal in de vaatwasser te doen. De gekleurde items van Cristal d’Arques zijn gesprayed.
  • Chef&Sommelier : Chef & Sommelier is een collectie op het niveau van Villeroy&Boch met daarin vooral New Bone China porselein en kristal en kwarkx in serviesgoed, drinkglazen en tafelaccessoires. Deze collectie is helemaal afgestemd op de horeca qua verpakking. Alleen de Kwarkx glazen hebben ook een retailverpakking.

  Bormioli Rocco : Dit is de grootste concurrent van Arc International, omdat ze in het algemeen dezelfde artikelen maken tegen hetzelfde prijsniveau voor dezelfde markten : serviesgoed, glaswerk en accessoires. Bormioli doet ook iets in concepten en bestek, maar dat is heel klein. Bovendien doet Bormioli geen kristal, maar sonoorglas en is deze collectie veel kleiner. Ook Bormioli brengt een speciaal assortiment voor de horeca en een assortiment voor de retail op de markt, maar allebei onder het merk Bormioli Rocco. Alleen de verpakking verschilt. Het serviesgoed is evenals bij Arc gehard. Bormioli is heel goed in glazen met wat je zou kunnen noemen ‘Italiaans design’ als bv Fiore (wijnglazen met getrokken been) en Ypsilon. Ook heeft Bormioli een mooie collectie koffie- en theeartikelen in gehard glas of borosilicaat. Daarnaast is zij goed in characterglazen van bijvoorbeeld Disney. Tot slot biedt zij een zeer interessant geprijsde collectie gekleurde drinkglazen.

  Durobor : Durobor bevindt zich in een nichemarkt en heeft zich toegelegd op het maken van specifieke bierglazen en specifieke wijnglazen die vooral horeca- en industriegeschikt zijn tegen een gunstig middenprijsniveau. Daarnaast brengt zij drinkglazen die zowel voor horeca als retail geschikt zijn en ook verkrijgbaar in beide typen verpakkingen. Op dit moment zijn de retailverpakkingen nog te duur tov de concurrentie. Durobor heeft ook een zeer uitgebreide, succesvolle collectie is amesuglaasjes. Durobor kan sinds 2009 ook artikelen harden en biedt een gunstig prijsniveau bij het decoreren van glazen. Sinds ze kan harden, biedt Durobor ook een innovatieve collectie koffieglazen aan.

  La Rochère : brengt over het algemeen robuuste artikelen met bepaald relief op de markt tegen een middenprijsniveau. Dit zijn vooral drinkglazen, drinkaccessoires, ijscoupes en decoratie. Daarnaast brengen zij mondgeblazen glazen en decoratie, maar deze zijn veel te prijzig voor onze markten. Vooral interessant zijn de ‘zomerglazen’ met zomers relief erop. Ook kan La Rochère vanaf 30.000 stuks een eigen logo of relief op een glas maken.

  Pasabahce : ook Pasabahce is een sterke concurrent van Arc, omdat ze ook soortgelijke artikelen maakt voor dezelfde markten. Vanwege subsidie van overheidswege brengt zij altijd een betere prijs dan haar concurrenten. Qua interessante artikelen biedt zijn sets drinkglazen, gedeeltelijk geharde koffie- en theeartikelen en sinds kort een goede kwaliteit serviesgoed en allerlei accessoires.

  Libbey : bestaat uit 5 fabrieken, waarvan er 4 tegelijkertijd ook de merken vormen die geleverd worden aan horeca en retail en industrie. Het hoofdkantoor bevindt zich in de VS en de 5e fabriek bevindt zich in China. Sinds twee jaar wordt het merk Libbey ook in Europa verkocht, maar voornamelijk in de horeca. Daar is ook speciaal voorraad voor aangelegd. Verder is het nadeel voor de retailklanten en de horecaklanten voor de overige fabrieken dat er per fabriek per container moet worden ingekocht. Tegenwoordig wordt veel Chinees glas van Libbey ook aan Europa geleverd.

  • Libbey: dit is de fabriek in de VS die robuuste Amerikaanse modellen glas maakt.
  • Leerdam: dit is de Nederlandse fabriek. Deze fabriek is zeer goed in wijnglazen, omdat ze met oude lampenmachines in 1 keer een kelk kunnen blazen, zonder te persen (wat andere fabrieken wel moeten). Daardoor is de kelk overigens wel heel dun en vatbaar voor breuk. Het been van het wijnglas wordt apart gefabriceerd en op voorraad gelegd tot een order binnenkomt. Dan worden kelk en been aan elkaar gemaakt. Hierdoor bestaat er een enorme verscheidenheid aan wijnglazen.
  • Crisa: deze fabriek staat in Mexico. Crisa maakt voornamelijk Mexicaanse vormen drinkglazen en decoratie.
  • Crisal: dit is de Portugese fabriek. Crisal is erg goed in drinkglazen met decor en bloemisterijartikelen.

  DSCN2753

  Tot slot nog een paar leuke feitjes, tips en begrippen:

  Wist u dat?

  1. Glas direct nadat u het in de winkel gekocht heeft afgewassen moet worden om de reden dat er een spray op zit? Er zit een soort azijn geur op de glazen en dit heeft een reden: bescherming van de glazen tijdens productie en transport.
  2. Als glas dof wordt het niet perse kalkaanslag hoeft te zijn? Glazen slijten namelijk ook en worden hierdoor dof.
  3. Maar liefst 70 % van het glas zand is? De kwaliteit van het zand bepaalt ook de kleur van het glas, beter zand zorgt voor helder glas. Goed zand is voornamelijk te vinden in België .
  4. Glas zeer milieuvriendelijk is? Er wordt namelijk een deel gerecycled. Er blijft vaak 10% zitten in de oven, dat is al eens gesmolten geweest. Makkelijker om de oven weer op te stoken. Bij porselein is dit anders, er komt 2 x zoveel C02 vrij, het kost 2 x zoveel energie en het is niet recyclebaar.

  abarasque

  Begrippen:

  •  In de massa gekleurd: Sommige glazen hebben een prachtige kleur. Indien het glas in de massa gekleurd is, zit de kleur in het product en kan er dus nooit vanaf gaan. Dit is 100% vaatwasmachinebestendig. Vaak wordt het gesprayed of gedecoreerd. Sprayen is minder vaatwasmachinebestendig. Decoreren is kwalitatief iets beter.
  • Getrokken been: dit is een wijnglas waarbij de voet overgaat in de kelk. Het glas is uit 1 stuk geproduceerd. Dit is een vrij dure vorm van produceren.
  • Afsnijden: Het glas kan op 2 manieren worden afgesneden, namelijk warm of koud. Als je warm afsnijdt krijg je een randje (bijvoorbeeld bij Hostelvia Mencia). Koud afsnijden is duurder, aparte handeling, dunner randje en drinkt fijner (Kwarx Open Up bijvoordbeeld).
  • EMP: Empilable is stapelbaar

  Mochten er nog vragen zijn neem gerust contact met ons op!

 • Mooi servies is het halve werk

  Tegenwoordig zie je steeds meer horeca ondernemers die aandacht besteden aan de uitstraling van hun gerecht en de manier waar op ze hun gerecht op presenteren. Soms lijkt het wel een sport te worden om zo origineel mogelijk uit de hoek te komen. Maaltijden worden gepresenteerd in gietijzeren pannetjes, in een Marokkaanse tajine of soms op een houten of leistenen bord. Patat wordt al lang niet meer in een kommetje of op je bord geserveerd maar vind je vaak terug op bijvoorbeeld een mini frituurmandje! Gasten kunnen dit waarderen en het is natuurlijk de bedoeling dat men hierover gaat praten: “mond op mond reclame werkt nog altijd het beste”.
  Om u een leuk idee en inspiratie te geven van origineel servies en presentatie mogelijkheden in de horeca wil ik je verwijzen naar deze pagina.

  IMG_1430

  Daarnaast is het van belang dat u als horeca ondernemer bepaald van welk materiaal uw servies dient te zijn. Als we over borden praten is het meest voorkomende materiaal “porselein of aardewerk, en soms ook glazen borden”. De glazen borden zijn overigens bijna niet te onderscheiden van de overige materialen indien ze wit zijn. Daarbij komt dat ze een stuk sterker zijn dan porselein. Aardewerk borden zijn het meest fragiel. Als we over prijzen praten dan zijn in het algemeen de porseleinen borden het duurste gevolgd door aardewerk dan keramiek en als laatste glazen borden, glazen borden zijn dus het goedkoopste en dat is op zich wel bijzonder aangezien ze het sterkste zijn. Glas is het makkelijkste te produceren en zand (waar glas van wordt gemaakt) kost natuurlijk nauwelijks wat. Daarbij komt dat de beslissers in de horeca enig sinds terughoudend zijn als het gaat om de aanschaf van glazen borden, men kent dit niet. Toch adviseren wij in de meeste gevallen aan de horeca om porseleinen borden te nemen, op een aantal porseleinen borden in ons assortiment zit chipgarantie. Wanneer een fabrikant chip garantie aanbiedt is dat eigenlijk altijd op de ronde platte borden, niet op vierkante borden en al helemaal niet op kopjes met bijvoorbeeld een oortje. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat deze borden niet chippen want de fabrikant zit niet te wachten op de rompslomp die het met zich mee brengt om telkens borden te moeten vervangen die in aanmerking komen voor chipgarantie.
  Spies presentatie

  Vragen of meer informatie nodig? Neem gerust contact met ons op!

 • Melamine servies

  Als grootverbruiker in de horeca bent u altijd op zoek naar duurzame en praktische oplossingen binnen uw bedrijf om zo niet alleen geld te besparen, maar ook op lange termijn een mooi servies neer te kunnen zetten voor uw klanten en gasten. Melamine is niet alleen duurzaam, het gaat lang mee en gaat qua uiterlijk helemaal met de tijd mee door in te springen op de wensen van de consument. Van klassiek tot modern en van hip tot eenvoudig. Met melamine servies heeft u een prima alternatief voor steengoed in huis!

  Melamine is is sterk, licht, hard en bestand tegen zuren en basen, redenen waarom het gebruikt wordt om er borden en bestek van te maken. Verder houdt melamine hitte goed vast, zodat het geserveerde eten langer warm blijft. En omdat het lichtgewicht is, is het prettig in gebruik. Zware borden dragen is niet meer nodig.

  melamine servies

  Al ons melamine serviesgoed is duurzaam, wat betekent dat het niet breekt, in de afwasser kan en lang mooi blijft. Ontevreden klanten? Melamine servies is 'hufterproof' oftewel bestand tegen een stootje. Niet alleen klanten kunnen vervelende dingen doen met uw servies of iets per ongeluk laten vallen of kapot stoten. Ook uw personeel zal niet altijd even omzichtig omgaan met het servies. Vooral steengoed heeft daar veel onder te lijden. Het chipt snel, krijgt krassen die er niet meer uit komen en blijft daarna ruw en lelijk. Met melamine behoren deze problemen tot het verleden.

  Dus als u overweegt om een nieuw servies aan te schaffen of om het oude, onhandige steengoed te vervangen, overweeg dan melamine! Verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, zowel vierkant melamine als rond. Het gaat lang mee, is goed te hanteren en kan prima in elke vaatwasser. Een prima all-rounder waar u lang plezier van zult hebben!

 • Onderhoud van uw serviesgoed, bestek, glaswerk en hout

  Porselein servies

  Het meeste porselein is geschikt voor gebruik in de industriële vaatwasser, magnetron en oven. Met name de merken Villeroy&Boch, St. James, Q Authentic, Porcelite, Q Fine China, Maastricht Porselein, Bonna en bepaalde lijnen van Palmer. Een kleine toelichting  per apparaat:

    - De oven:  Let op, bij gebruik in de oven om bijvoorbeeld het gerecht of bord even op te warmen maximaal op 160 graden. Porselein is op hoge temperaturen gebakken, dus kan wel wat hebben, maar is niet geschikt om een gerecht in de bereiden in de oven.
    - De vaatwasmachine: Zorg dat de richtlijnen van de vaatwasmachine fabrikant worden gevolgd, let met name op de spoeltemperaturen en zorg dat er geen overmatig vaatwasmiddel wordt gebruikt. Dit kan het glazuur van het servies aantasten. Er ontstaan vaak beschadigingen bij het in- en uitruimen van de vaatwasser, het beste is om speciale borden vaatwaskorven te gebruiken zodat de borden niet in aanraking komen met ander porselein tijdens het in- en uitpakken. Ook is het beter om niet tegelijkertijd servies en metalen voorwerpen zoals pannen of bestek in de vaatwasser te doen. Hiermee voorkom je de zogenaamde ‘metal marking’ (lelijke donkere krassen op het servies: bestek strepen).  De bestekstrepen zijn wel te verwijderen door het gebruik van een zacht reinigingsmiddel voor keramische kookplaten.

  - De magnetron: veel servies (en zeker porselein) is magnetron bestendig. De magnetron werkt op  lage temperaturen waardoor het servies niet zal knappen.

Andere tips om servies mooi te houden is om een plastic schraper te gebruiken om voedselresten te verwijderen alvorens het servies is de vaatwasser gaat. Gebruik geen metalen voorwerpen, dit is in verband met beter behoud van de glazuurlaag.

Glaswerk


Glaswerk verschilt uiteraard in kwaliteit, maar de meeste glazen zijn gewoon geschikt voor de vaatwasser tot 60 graden. Bij hogere temperaturen loopt u het risico dat vuil in de glazen blijft bakken. Ook is van belang dat een niet bijtend reinigingsmiddel wordt gebruikt, aangezien een bijtend middel het glaswerk dof kan maken. Pas op met temperatuurverschillen: doe geen koude vloeistoffen in warme glazen of andersom. Ook bij glaswerk is het veiliger om vaatwaskorven te gebruiken, dit om breuk te voorkomen.

Bestek

Bij het eerste gebruik van bestek is het aan te raden om het bestek de eerste keer even met de hand af te wassen. Ongeacht de kwaliteit van het bestek komt het nog wel eens voor dat er vlekken ontstaan op bestek, dit wordt veroorzaakt door de behandeling. Al het 18/10 bestek is gemaakt van het zelfde type staal en dient hetzelfde behandeld te worden, hieronder enkele algemene tips:

- Zoals eerder genoemd: voor de eerste keer ingebruikname even met de hand afwassen.

- Bestek niet gelijktijdig in de vaatwasser doen met bijvoorbeeld aluminium pannen. Er kan dan elektrolyse ontstaan waardoor er vlekken op het bestek kunnen komen.

- Etensresten die zijn aangekoekt zo snel mogelijk verwijderen. Bestek niet in water laten voorweken, dus laat het bestek niet te lang voordat het in de vaatwasser gaat in water weken.

- Messen rechtop in de vaatwasser plaatsen en gescheiden houden van ander bestek.

- Geen agressieve of chloorhoudende reinigingsmiddelen gebruiken.

- Na het vaatwassen direct het bestek afdrogen en poleren, niet te lang in de gesloten vaatwasser laten staan.

Hout

Houten items zijn nooit geschikt voor een vaatwasmachine, dit kan leiden tot splijten en kromtrekken van het houten product. Er zijn verschillende soorten houtsoorten met verschillende soorten kwaliteiten, echter doet dit niets af aan het gebruik in de vaatwasser. Hout dient onderhouden te worden met groente olie en gereinigd met de hand in warm zeepwater. Droog het hout direct daarna goed af. Hout is echter wel een natuurproduct en kan gebruikssporen vertonen na verloop van tijd.

 • Kwaliteit porselein

  In deze blog een korte uiteenzetting en uitleg over enkele servieslijnen van Borden&Zo – Horeca servies.  Zoals in eerdere blogs al is beschreven, is porselein onder andere gemaakt uit klei (clay), runderbot as (bone ash) en veldspaat (feldspar).  De kwaliteit van het porselein hangt sterk af van de hoeveelheid runderbot as in het product. Hoe meer runderbot in het porselein is verwerkt, hoe sterker het product en hoe dunner het kan worden geproduceerd.  Zodra er veel runderbot as in het porselein zit betekent dit dat het porselein zeer sterk is, maar ook zeer dun en licht van gewicht. Ook de prijs zal omhoog gaan, aangezien runderbot prijzig is.

  Hieronder enkele servieslijnen, in volgorde van meest hoogwaardige kwaliteit tot het hotelporselein van dikkere kwaliteit:

  1. St. James: het neusje van de zalm qua porselein. De beste kwaliteit met maarliefst 40% runderbot as. Deze servieslijn is zeer sterk en fraai van kleur. Net even van wit af (off white), waardoor het een klassieke en stijlvolle uitstraling heeft.

  2. Q Fine China en Q Authentic : Hoogwaardig porselein met 22% runderbot as. Hoge kwaliteit, verkrijgbaar in kleur (Q Authentic) of in het wit (Q Fine China). Dit is de iets goedkopere lijn afgeleid van het St. James porselein. Het komt tevens uit dezelfde fabriek en is zeker onderling te combineren met het St. James servies. Zowel qua stijl als kleur.

  3. Academy: Een kwaliteitslijn met porselein waarin zo’n 12 % runderbot as in is verwerkt. Dit maakt het servies zeer licht. Op de ronde borden uit deze lijn zit dan ook een chipgarantie!

  4. Porcelite: hotelporselein, maar zonder aluminiumgruis. Vrij dik en zwaar porselein. Zowel in
  kleur verkrijgbaar als in het wit. De gekleurde lijnen zijn de Seasons lijnen (Magma, Wheat, Oatmeal, Sea Spray, Stone en Graphite).  Op de ronde platte coupe borden en de ovale borden zit 5 jaar chipgarantie!

  5. Simply : dit is de budget lijn. Er zit geen runderbot as verwerkt in dit porselein, wel aluminiumgruis en klei. De kleur wijkt iets af van het duurdere porselein, iets grauwer van kleur. Het porselein is vrij dik en zwaar. Echt hotelporselein, vaak gebruikt in catering of kantines. Absoluut sterker dan aardewerk en zeker aan te raden.

  Dan nog één handige tip: pas op met het stapelen van kommen en conische kommen van porselein.  Porselein kan uitzetten bij hitte (denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser) en koelt daarna af. Indien de kommen zijn gestapeld, kan het zijn dat de kommetjes vacuüm zuigen en daardoor breken.

  Meer vragen over de kwaliteit van een bepaalde lijn? Contacteer ons!

 • De 10 grootste ergernissen als je uit eten gaat

  Een avondje uit eten is natuurlijk heerlijk! Lekker ontspannen en alles wordt voor je gedaan. In ieder geval, zo lang de sfeer en het eten goed zijn. Er zijn nogal wat puntjes van ergernis tijdens het uit eten gaan….
  Deze staan hieronder beschreven.

  1. De nummer 1 ergernis is lang wachten.
   Even moeten wachten op je eten is natuurlijk begrijpelijk, maar indien de honger begint toe te slaan en je te lang moet wachten kan dit je avond behoorlijk verpesten. Zorg dat er voldoende personeel is!

   Lang wachten

  2. Kapot servies. Afgeschilferd servies met chips, zowel voor de horeca ondernemer als de klant een ergernis. Maar hier op serveer je toch geen gerechten? Niet alleen lelijk, maar ook zeer onhygiënisch. Weggooien dus.
  3. Bot bestek. Een bot mes is echt verschrikkelijk wanneer je je steak wilt aansnijden en zorgt voor een teleurstelling bij de klant. Zorg in ieder geval voor scherpe messen.
  4. Glazen met kalkaanslag. Hoe lelijk is dit? Dat ziet er toch niet uit? In een restaurant dienen glazen te glimmen en het horeca personeel de glazen te poleren.
  5. Menu kaart valt van ellende uit elkaar. De menu kaart is zeer belangrijk en geeft een eerste indruk van het restaurant, als deze al half uit elkaar valt, hoe zal het eten dan smaken?!
  6. Te weinig saus. Heel vervelend, maar bij veel restaurants krijg je maar een klein bakje mayonaise voor meerdere personen. Als je niet direct bij besteld is je patat of zijn je aardappelen al lauw voordat je nieuwe mayonaise hebt. Een onterechte bezuiniging om de klanten zo weinig mayonaise te geven. Tip: geef iedereen aan tafel een klein bakje.
  7. Friet en bijgerechten porties. Indien je uit eten bent met 2 personen krijg je vaak net zo veel friet en groente als dat je met 4 personen uit eten bent. Het probleem is dat je dan om meer moet vragen, wat ook nog eens vaak lang duurt en je ondertussen je vlees of vis al op hebt.
  8. Onvriendelijk en onoplettend personeel. Als je een avondje uit bent, ben je vaak in opperbeste stemming. Onvriendelijke bediening en personeel zonder humor is dan zeker een element wat je stemming kan beïnvloeden. Ook wanneer het personeel niet goed oplet en je geen oogcontact kan krijgen om iets te bestellen. Zeer ergerlijk.
  9. Betalen voor kraanwater. Er wordt vaak geld gevraagd voor een glas water, indien de klant al andere drankjes heeft besteld, zoals bijvoorbeeld een flesje wijn, vraag dan geen geld voor kraanwater en biedt dit aan als service.
  10. Dingen op de menukaart die niet meer beschikbaar zijn. Na lang tobben is er een keuze gemaakt, deze keuze wordt doorgegeven aan de ober, maar deze meldt dat het gekozen gerecht niet meer gemaakt kan worden. Zorg dat de menu kaart up to date is.
 • Omzetgroei horeca

  De horeca heeft een moeilijke tijd achter de rug, met name enkele jaren geleden nadat de crisis begon.  Maar de omzet van de horeca groeit de laatste 3 jaren weer! In 2014 en 2015 is de omzet van de horeca flink gegroeid, namelijk met ca. 4%. De grootste toename van de omzet vond plaats bij restaurants en hotels, de eerste drie kwartalen van 2015 groeide hun omzet soms wel met 6%.

  De verwachte omzetgroei  van de horeca in 2016 is ongeveer 2%.  De voornaamste redenen hiervoor zijn dat de Nederlandse consumenten meer buiten de deur gaan besteden (economisch herstel) en de toestroom van toeristen naar Nederland groeit.  Dit zal ook leiden tot minder faillissementen in de horeca. Hier heeft de ING onderzoek naar gedaan en een rapport over geschreven. Ook de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) denkt dat het mondjesmaat de goede kant op gaat met de horeca. Er is nog steeds sprake van een groeimarkt, consumenten eten vaker buitenshuis, op meerdere momenten van de dag en gaan vaker weekendjes weg.

  Omzet groei horeca

  Er is wel een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende soorten horeca gelegenheden: de omzet van de hotels en restaurants groeit, maar de omzet van de cafés daalt. Er zijn tegenwoordig minder cafés, maar het aantal restaurants neemt flink toe. De restaurants naderen inmiddels weer het omzetniveau van voor de crisis.

  Wat zeer belangrijk is volgens de ING Sectormanager Horeca Jan van der Doelen is om zeer onderscheidend te zijn, aangezien het aantal hotels en restaurants flink stijgt. Een goede tip! Volgens cijfers van het CBS waren er 12.495 restaurantvestigingen in 2011 en in 2014 maarliefst 14.330. Je kunt je als horeca gelegenheid onderscheiden in verschillende vlakken, zoals bijvoorbeeld de inrichting van het pand, het eten, de prijs en uiteraard ook  met speciaal servies! Neem hiervoor een kijkje in onze webshop.

 • Hufterproof servies

  Er wordt in de horeca wereld veel gesproken over hufterproof servies, elke horeca ondernemer wil het liefst sterk horeca servies. Wat is nu precies hufterproof? Officieel betekent dit ‘bestand tegen vandalisme’, dat geeft al enigszins aan hoe we hufterproof bedoelen in de horeca wereld.  Servies dient goed bestand te zijn tegen drukke tijden in de horeca. Hufterproof wordt ook wel horecaproof servies genoemd. Het horeca personeel is uiteraard niet altijd even voorzichtig met de borden, met name omdat hiervoor geen tijd is en er snel gehandeld dient te worden. Dit kan ten koste gaan van het servies. Het is dus van belang om goed en sterk servies te hebben.

  Één van de grootste ergernissen van een horeca ondernemer of chef kok is natuurlijk dat het servies gaat chippen.  Chippen is het afschilferen van servies. Indien er een chip in het bord of schaaltje zit, is het item niet meer te gebruiken. Uiteraard ten eerste omdat men zo geen borden kan serveren, maar ten tweede vanwege de hygiëne. Indien een aardewerk bord is gechipt, is de glazuurlaag van het bord beschadigd en blijft er ruw aardewerk over. De glazuurlaag is er als het ware afgeschilferd. Hierin kunnen etensresten blijven zitten. Niet erg hygiënisch.

  Hoe voorkom je chippen? Ga voor zover mogelijk voorzichtig met het servies om en instrueer het personeel. Nog een tip: porselein servies zal minder snel chippen dan aardewerk servies. Wij zullen dan ook altijd porselein servies aanraden voor (drukke) horeca gelegenheden. Uiteraard is de veilige weg om een servieslijn uit te zoeken waar chipgarantie op zit, deze lijnen zullen minder snel chippen en mocht het toch gebeuren wordt het item vervangen door een nieuw exemplaar.

  De prijzen van porselein servies liggen hoger dan die van aardewerk aangezien porselein een hogere kwaliteit heeft. Een flinke investering, maar uiteindelijk zal het servies minder vaak vervangen hoeven te worden, waardoor porselein kopen voordeliger is dan het goedkopere aardewerk. De prijzen van het witte horeca porselein liggen iets lager dan de prijzen van het gekleurde porselein. Gekleurd porselein maken is namelijk een erg duur productieproces, dit is terug te zien in de verkoopprijzen. Uiteraard wel zeer speciaal, er komen steeds meer gekleurde porselein servies lijnen uit. Bekijk bijvoorbeeld de Seasons by Porcelite lijn (met 5 jaar chipgarantie op de ronde borden) in verschillende kleurstellingen, onder andere Magma, Sea Spray, Graphite en meer! Deze servieslijnen zijn zeker hufterproof, net als bijvoorbeeld Perimeter van Villeroy en Boch en St. James.

 • Gekleurd horeca porselein

  Gekleurd horeca porselein komt niet vaak voor, dit heeft een reden, namelijk omdat porselein niet poreus is. Het wordt gebakken vanaf 1000° Celsius in een oven met weinig zuurstof.

  Bij het maken van wit horeca porselein is het een hele kunst om te voorkomen dat het besmet raakt door bijvoorbeeld ijzer. Als je porselein wilt kleuren, moet dit compleet gescheiden gebeuren om die besmettingen te voorkomen. Normaal gesproken zullen de gevraagde aantallen in gekleurd porselein nooit de enorme investering voor het apart produceren rechtvaardigen.

  Daarnaast spelen temperatuur en het gebrek aan zuurstof een rol. Door het gebrek aan zuurstof worden de kleuren ‘opgegeten’. Daarom zie je vaak alleen maar kleuren als vanille, crème en ivoor. Die kleuren zijn alleen het resultaat van het gekleurde glazuur dat gebruikt wordt en niet van het gekleurde porselein zelf.

  Er is zeker wel gekleurd porselein verkrijgbaar, maar dit is decoratie dat voor het glazuren en bakken is aangebracht op het porselein. Neem bijvoorbeeld het Q Authentic servies en Iron Stone. Dit is zeer bijzonder servies, mede door het productieproces liggen de prijzen hoger dan de prijzen van het wit porselein.

 • Artikelen 1 tot 10 van 26 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3